Zihinsel Engelliler
ZİHİNSEL ENGELLİ BİREYLER:
Zihinsel Engel Nedir?
Zihinsel engel genel anlamda akademik, psikolojik, fiziksel, sosyal ve dil gelişimi alanlarında bireyin yaşıtlarının ortalamasının altında performans sergilemesi olarak tanımlanabilir. Günümüzde en sık kullanılan en güncel tanım Amerikan Zihinsel ve Gelişimsel Yetersizlikler Birliğinin yapmış olduğu tanımdır. 2010 yılında yapılan tanıma göre zihin engeli, ‘ zihinsel işlevlerde ve uyumsal davranışlarda gözlenen önemli düzeyde sınırlılıkların karakterize ettiği; bilişsel, sosyal ve pratik uyumsal becerilerde kendini gösteren bir yetersizlik türüdür. Bu yetersizlik 18 yaşından önce ortaya çıkmaktadır’.
Zihinsel Engelli Bireylerin Sınıflandırılması
Zihinsel engelli bireyler birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Buradan hareketle zihin engelli bireyler belirli özellikleri doğrultusunda sınıflandırılmaktadırlar.
Bu bireyler zeka testinden aldıkları puana göre;
- Hafif düzey zihinsel yetersizlik
- Orta düzey zihinsel yetersizlik
- Ağır düzey zihinsel yetersizlik
- Çok ağır düzey zihinsel yetersizlik
olmak üzere 4 gruba ayrılırlar.
- Hafif Düzey Zihinsel Yetersizlik: Bu bireyler aldıkları destek ve danışmanlık hizmetleriyle normal sınıflarda eğitim görebilen, zeka bölümü puanları 50-55 puan ile 70 puan arasında değişen bireylerdir.
- Orta Düzey Zihinsel Yetersizlik: Hafif düzeyde yetersizliği olan bireylere kıyasla fiziksel yetersizlikleri ve davranış problemleri daha yaygın olan, zeka bölümü puanları 35-40 puan ile 50-55 puan arasında değişen bireylerdir.
- Ağır Düzey Zihinsel Yetersizlik: Bu bireylerin durumları doğumda ya da hemen sonrasında fark edilir. Çoğunun merkezi sisteminde ciddi sorunlar vardır. Hareketleri sınırlı, bağımsız yaşamada zorlanan, zeka bölümü puanları 20-25 puan ile 35-40 puan arasında değişan bireylerdir.
- Çok Ağır Düzey Zihinsel Yetersizlik: ağır düzey ile benzer özellikler sergilerler. Fakat bu bireyler belirli özellikler açısından daha ağır engel durumuna sahiplerdir ve zeka bölümü puanları 20-25 den aşağıdadır.
Zihinsel engelli bireyler birçok açıdan özel eğitime gereksinim duyan bireylerdir. Günlük yaşam, sosyal beceriler, okuma-yazma gibi birçok alanda desteğe ihtiyaç duyarlar. Engelli bireyin ailesi de bu desteğe ihtiyaç duyar. Aynı zamanda özel eğitim bu bireylerin en tabi haklarıdır.